CE ESTE BUGETAREA PARTICIPATIVA?

Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, incluziv și transparent, care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului, aceștia putând decide în mod direct cum se va cheltui un procent clar definit în acest sens din bugetul de investiții.
Indicator de modernitate și de deschidere a administrației față de cetățean, bugetarea participativă este o modalitate mai eficientă de cheltuire a banului public, consolidează comunitatea și face ca bugetele publice să fie cheltuite într-un mod transparent, mai echitabil și mai eficient.
Prin intermediul acestui instrument de lucru, cetățenii pot trimite propuneri de proiecte și pot decide prin vot proiectele care vor fi incluse în bugetul campaniei. Cu alte cuvinte, mai mult decât consultare cetăţenească, Bugetul Participativ presupune și transferul către cetățeni a responsabilității decizionale pentru un procent de 5% din bugetul de investiții al municipiului Ploiești.

LA CE FOLOSESTE?

– Ușurează dialogul și colaborarea dintre cetățeni și administrația publică locală;
– Ajută la identificarea și dezvoltarea politicilor publice locale, pentru a crește nivelul de trai și calitatea vieții în comunitate;
– Implică cetățenii la un exercițiu de luare a deciziilor ce privesc întreaga comunitate;
– Contribuie la creșterea transparenței activității administrației publice locale.